background
Lichtkoepels
Geen producten gevonden voor de huidige selectie.
Wij staan voor u klaar

Van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur.

Lichtkoepels plat dak

Heeft u behoefte aan meer daglicht in de keuken, in de schuur of onder de carport? Dan is een lichtkoepel voor het platte dak een ideale oplossing. Lichtkoepels zijn er tegenwoordig in allerlei varianten (rond, rechthoekig en in piramide uitvoering. Om u te helpen bij het kiezen voor de juiste lichtkoepel, zetten we alle mogelijkheden voor u op een rijtje. 

Helder of opaal?

Lichtkoepels zijn verkrijgbaar met een heldere koepel of een opalen koepel. Door een heldere lichtkoepel kunt u zien wat er buiten gebeurt en er kan van buitenaf ook doorheen gekeken worden. Deze lichtkoepels laten het meeste licht door. Opalen lichtkoepels zijn melkwit van kleur. U kunt er niet doorheen kijken en u heeft dus ook geen last van inkijk. Deze koepels laten iets minder licht door dan een heldere koepel, maar ze zorgen toch voor een flinke toename van daglicht in de ruimte eronder.


Enkelwandig, dubbelwandig of een driewandige lichtkoepel? 

Het aantal wanden van een lichtkoepel bepaalt hoe goed de koepel isoleert. Hoe meer wanden, hoe minder warmteverlies er optreedt.

  • Enkelwandig: deze lichtkoepels worden gebruikt in geventileerde of niet geïsoleerde ruimtes. Denk hierbij aan een carport of tuinhuis.
  • Dubbelwandig: deze koepels bestaan uit 2 lagen met daartussen een laag lucht. Deze koepel isoleert beter dan een enkelwandige, maar er is nog steeds sprake van wat warmteverlies Deze koepels worden het meest toegepast op bijvoorbeeld woningen en bedrijfsgebouwen.
  • Driewandige: deze koepels bestaan uit 3 lagen met daartussen 2 lagen lucht. Deze koepels isoleren het best, vooral als ze gecombineerd worden met een geïsoleerde opstand

Acrylaat of polycarbonaat?

Een lichtkoepel wordt gemaakt van kunststof. U kunt kiezen uit twee soorten kunststof: acrylaat en polycarbonaat. 

  • Acrylaat: dit is de standaard uitvoering van de lichtkoepel. Acrylaat koepels worden ook wel PMMA lichtkoepels genoemd.
  • Polycarbonaat: de verbeterde polycarbonaat uitvoering is 300x slagvaster dan glas, dus bijna onbreekbaar. Op deze manier werken ze preventief tegen vandalisme en diefstal. Deze koepels worden veelal gebruikt op locaties waar het risico op inslag groot is. 

Dagmaat & daksparing

Heeft u besloten welke lichtkoepel u gaat installeren? Voordat u gaat bestellen, is het belangrijk dat u weet welke maat koepel u nodig heeft en hoe groot het gat in het dak is dat nodig is voor de koepel. 

  • Dagmaat: de dagmaat van een lichtkoepel is de afmeting van de bovenkant van de opstand. De maat die bij de lichtkoepels vermeld wordt, is altijd de dagmaat.
  • Daksparing: de daksparing van een lichtkoepel is de afmeting van het gat in het dak waar de koepel met opstand op komt. De daksparing van een koepel met PVC opstand is de dagmaat + 20 cm. De daksparing van een koepel met polyester opstand is de dagmaat + 25 cm. 

lichtkoepels en maten
Polyester of PVC opstand?

Een lichtkoepel kan niet rechtstreeks op het dak geinstalleerd worden, er moet een zogenaamde lichtkoepel opstand tussen. Deze opstanden zijn verkrijgbaar in PVC en in polyester. 

  • PVC opstanden: deze opstanden worden ook wel avp opstanden genoemd en zijn de meest gebruikte opstanden. Ze hebben een standaard hoogte van 15cm. De PVC opstanden zijn standaard dubbelwandig uitgevoerd om een zo optimaal mogelijke isolatie te krijgen. Er zijn ook extra geïsoleerde PVC opstanden verkrijgbaar.
  • Polyester opstanden: deze dubbelwandig uitgevoerde opstanden zijn gevuld met polyurethaan hardschuim, waardoor de opstand beter isoleert.

Service en advies

Twijfelt u welke lichtkoepel de beste keuze is voor u of u andere vragen over lichtkoepels en opstanden? Neem dan contact met ons op. De professionals van EPDMTotaal helpen u graag met het samenstellen van uw ideale lichtkoepel.